Hirdetés

Napraforgóbél liszt

2013-12-05 14:43:00

A jó minőségű napraforgóbél liszt készítése során a napraforgómagot héjtalanítják, hideg préseléssel zsírtalanítják, majd a fennmaradó terméket lisztté őrlik. A zsírtalanítás miatt a beltartalmi értéke körülbelül 30 %-kal magasabb, mint a nyers napraforgómagé. Alig tartalmaz omega-6 zsírsavat.

Magas a fehérjetartalma, ezért kifejezetten ajánlott vegetáriánusok számára. Jelentős az ásványianyag tartalma: vas, kalcium, magnézium, foszfor, cink, réz, mangán, szelén és kálium. Csökkentett zsírtartalmának köszönhetően alacsony a kalória- és szénhidráttartalma, rosttartalma viszont jelentős. A paleolit étrend népszerű alapanyaga.

100g hidegen sajtolt napraforgómagliszt tápanyagtartalma:
Fehérje 36g
Rostok 16g
Szénhidrát 17g
Zsírsavak 10g
Kalória-/Energiatartalom 386kcal

Kalcium 134,5mg
Vas 6mg
Magnézium 551,7mg
Foszfor 1086,2mg
Cink 8,6mg

B1 (thiamin) 2,6mg Réz 2,6mg
B2 (riboflavin) 0,7mg Mangán 3,3mg
B3 (niacin) 13,8mg Szelén 86,2mcg
B6 2,1mg Kálium 1069mg
Betain 59mg Folsav 344,8mcg
E-vitamin 6mg Kolin 86,2mg
A táblázatban szereplő adatok tájékoztató jellegűek

A maglisztekről összefoglalóan itt olvashat.