Hirdetés

A tej - élet, erő, egészség?

2012-01-01 13:07:00

Egyre többen szenvednek tejérzékenység valamely változatában, ezzel megkérdőjeleződött a régi szállóige.

Sokan szenvednek a tejérzékenységtől, amelynek lehetnek genetikai okai, illetve szerzett baj is lehet;számukra a tej egyenesen méreg, ki kell iktatniuk étrendjükből, amivel aztán életminőségük jelentősen javul. De honnan tudhatjuk, hogy el kell-e hagynunk a tejet, és ha igen, miért?

A legismertebb ok a tejcukor-, avagy laktózérzékenység. Normális esetben a laktózt a bélben található laktáz enzim bontja, azonban ez az enzim öröklötten hiányozhat, illetve termelődése valami miatt sérülhet, és ilyenkor az enzimszint drasztikusan lecsökken. Ennek következményeképp a tejcukor nem tud megfelelően lebomlani, és a vastagbélbe kerülve erjedni kezd. Az erjedés hasmenést okoz, a termelődő gázok puffadást, hascsikarást, görcsöket idéznek elő.

A másik gyakori érzékenység a tejallergia. Ezt valamelyik tejfehérje váltja ki, és már egy kevés tej elfogyasztása után is azonnal kiütéseink vagy asztmás tünetek jelentkeznek, esetleg fulladás is felléphet. 

A legújabb kutatások igazolták, hogy létezik egy úgynevezett immunkapcsolt ételintolerancia, amely az előzőekhez képest sokkal nehezebben nyakon csíphető rejtőzködő jellege miatt. Nincsenek egyértelmű genetikai markerek, a betegség nem jelentkezik azonnal, a tünetek sem egyértelműek, ezért a kivizsgáló orvosnak sem feltétlenül jut eszébe, hogy a baj okozója a tej. Nemzetközi felmérések alapján a lakosság jelentős része szenved valamilyen élelmiszer kiváltotta immunkapcsolt intoleranciától, ezért ha a kivizsgálás eredménye negatív, azonban a tünetek nem múlnak, illetve újra és újra megjelennek, érdemes gyanakodnunk.

A betegség kialakulásához a bélfal károsodása vezet: fertőzések, antibiotikum kezelés, vegyi anyagok, stressz, esetleg genetikai sajátosságok következtében emésztetlen fehérjék kerülnek be a vérkeringésbe, amelyeket a szervezet „ellenséges behatolóknak" tekinti, és az immunrendszer segítségével támadást indít ellenük. Az immunrendszer által termelt úgynevezett IgG ellenanyag megtalálja a behatolót, hozzákapcsolódik, és ezzel semlegesíti, ártalmatlanná teszi azt. Azonban a behatoló fehérjék és a védekező IgG kapcsolódásából létrejött immun komplexek felhalmozódása előidézheti a fentiekben felsorolt változatos, sokszor nagyon kellemetlen tüneteket.

A specifikusan termelődő IgG ellenanyag mérhető, így könnyen megállapítható, hogy el kell-e hagynunk étrendünkből a tejet vagy valamelyik másik élelmiszert.

Azt gondolhatnánk, hogy a tejtermékek elhagyása meghozza a kívánt javulást, azonban sokkal körültekintőbbeknek kell lennünk: a készételek jelentős részében megtalálható a tejfehérje valamilyen formában, általában dúsítóanyagként használják. Ha a címkén előfordul a tejpor, savó, író, kazein, laktalbumin, laktoglobulin kifejezések valamelyike, akkor tudnunk kell, hogy az a tejérzékenyek számára kerülendő.