Hirdetés

Probiotikumok és a bőr

2011-11-24 09:00:00

Különböző kutatások eredményei igazolták, hogy a probiotikumok a bőrre is jó hatással vannak.

Az atopiás dermatitisz (erős viszketéssel, bőrszárazsággal, bőr kivörösödésével járó, allergiás eredetű, nem fertőző bőrbetegség) kezelésében is hasznos lehet a probiotikumok szedése. A probiotikumok nem csupán az emésztőrendszerre, hanem a bőrre és nyálkahártyákra is pozitív hatással vannak, hasznosak lehetnek a bőr egészséges állapotának fenntartása, valamint a bőr és nyálkahártyák immunrendszerének szabályozása tekintetében.

A bőr kulcsfontosságú szerepet játszik a kiszáradás, a károsodás vagy a kívülről érkező negatív hatások - például kémiai hatások (szennyeződés, dohányzás), mechanikai, fizikai (UV-sugárzás, a hőmérséklet)-, valamint a fertőzések kivédésben. A bőr megmutatja a szervezet általános egészségi állapotát és életkorát. Habár a bőr öregedése genetikailag programozott, egészségére és működésére hatással vannak a környezeti tényezők is - ez különösen igaz az olyan külső hatásoknak kitett részek esetében, mint például az arc. Az életmód, az ételek, az éghajlati viszonyok, az UV-sugárzásnak való kitettség mértéke és gyakorisága, a szabadgyökök, a toxinok és az allergének, a vegyi anyagok és a mechanikus károsodások mind olyan külső tényezők, amelyek nagy valószínűséggel megváltoztatják a bőr egészségét. A hormonális és immunológiai állapot és a pszichológiai stressz szintén olyan tényezők, amelyek módosíthatják a bőr minőségét és biológiai funkcióit, így a bőr különféle változásokon mehet át. Ilyen változás többek között az immunrendszer működési zavara, a gyulladás, a napozás okozta bőrkárosodás, a szárazság, a ráncosodás, az elszíneződés és a szövetszaporodás különféle változatai.

Probiotikumok belsőleg

Egyes probiotikumokat az immunrendszer működési zavaraival (például az allergiával) kapcsolatos betegségek tüneteinek megelőzésére és javítására használják. Az utóbbi időben a kutatók nagy figyelmet fordítottak a probiotikumok allergiás reakciókra gyakorolt hatásaira, és értékelték azok megelőzési és terápiás hatékonyságát az atópiás dermatitisz, az asztma és az élelmiszerallergiák esetében.

Agresszió a bőr ellen: a környezeti stressz 

A bőrre igen sokféle környezetei stressz hat folyamatosan, amely idővel képes jelentős változásokat okozni a bőr önszabályozó rendszerében. Több epidemiológiai tanulmány rámutatott arra, hogy az UV-sugárzás drámai változást okoz az immunrendszer funkcióiban. Bizonyos, a napsugárzásnak való túlzott kitettséggel kapcsolatba hozható bőrráktípusok kialakulásánál jelentős kockázati tényezőnek tekinthető az immunrendszer UV-sugárzás által kiváltott módosulása. Bebizonyították, hogy ha bizonyos védekező sejtek száma csökken, alaki változások, torzulások következnek be bennük, valamint megváltozik ellenanyag-termelő képességük. A bőr e rendellenességei módosíthatók vagy megelőzhetők bizonyos probiotikumok alkalmazásával. Preklinikai tanulmányokat végeztek egy bizonyos probiotikum törzs, a Lactobacillus johnsoniival kiegészített étrend bőrimmunrendszerre gyakorolt hatásának értékelésére. Általában elmondható, hogy az eredmények arra mutattak rá, hogy az L. johnsonii adásával megakadályozhatók az UV-sugárzás bőr- és immunrendszerre gyakorolt veszélyes hatásai, valamint megerősíthető a szervezet bőrvédelme az antigénekkel szemben.

Egy másik kutatás célja annak feltérképezése volt, hogy a probiotikum képes-e fenntartani a bőr önszabályozó, regeneráló rendszerét az UV-sugárzás alatt. Ötvennégy önként jelentkező alanyt osztottak véletlenszerűen két csoportba. A résztvevők L. johnsoniit vagy placebót kaptak az UV-sugárzást megelőző hathetes időszakban. Bőrmintákat elemeztek annak érdekében, hogy vizsgálják a bőr immunsejtjeire gyakorolt hatásokat, valamint a vegyes sejtek immunológiai-reakcióit. Ezek az eredmények elsőként mutatták ki, hogy az elfogyasztott probiotikus baktériumok képesek arra, hogy emberek esetében az UV-sugárzásnak való kitettség után felgyorsítsák a bőr-immun szabályozásának visszaállását, és így szerepet játszanak az UV-sugárzás által kiváltott bőrkárosodás megelőzésében és a fény elleni védelemben.

Hatvan reaktív bőrű önkéntes alany (18-35 éves nők) 8 héten keresztül naponta ivóvízbe kevert probiotikumot vagy placebót fogyasztott. A bőr reaktivitását az étrend-kiegészítés elején, közepén és végén csípésteszttel vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelés végére a probiotikus keveréket fogyasztó önkéntes alanyok esetében a bőr szenzitivitása a placebót fogyasztókéhoz képest nagymértékben csökkent. Ezek az eredmények új lehetőséget nyújtanak az érzékeny bőr állapotának javítást célzó stratégiák kialakításához.

 

Reaktív, vagy túlérzékeny bőr

A probiotikumok jótékony hatással lehetnek a reaktív bőrszimptómákra is. A reaktív bőr jellemzője, hogy különösen érzékeny a fizikai (forróság, hideg, szél) vagy kémiai hatásokra (higiéniai termékek helyi alkalmazása), és csak részlegesen képes visszaállítani a bőr regeneráló képességét. Klinikai értelemben a reaktív bőr általában a bőrszárazsággal hozható összefüggésbe. Európában és az Egyesült Államokban végzett epidemiológiai tanulmányok rámutattak arra, hogy körülbelül a nők felének és a férfiak harmadának érzékeny a bőre.

Az érzékeny bőrű személyek elsősorban a bőrrel kapcsolatos kellemetlenségekre panaszkodnak, mint például forróság-, égető, csípő vagy viszkető érzés. Ezek a jelek mutatkozhatnak hosszabb ideig a test egy bizonyos pontjain, vagy gyorsan múló bőrvörösséggel is kapcsolatba hozhatók. A legtöbb esetben a tünetek kizárólag az arcon jelentkeznek. Esetenként a test más részein (a legtöbbször a fejbőrön) is mutatkozhatnak jelei. A reaktív bőrtünetek kialakulásának több tényezője van. Ilyenek többek között a környezeti tényezők (hőmérséklet-változások, meleg, hideg, szél, napsütés, levegőszennyezés, stb.), különböző termékekkel (pl. kemény víz) való kapcsolat, valamint belső tényezők (érzelmi tényezők, menstruációs ciklus, étrendi tényezők, stb.). A bőr hiperreaktivitása a legtöbb esetben alkati jellegű. Bizonyos esetekben a bőr toleranciájának csökkenése szerzett (irritáló termékek használata által okozott érzékeny bőr), vagy bőrbetegség következtében alakul ki. Bár az ekcémában szenvedő személyek bőre hiperreaktív, az érzékeny bőr sok esetben nem az allergiás bőrbetegségekkel áll összefüggésben. Kétségtelen, hogy az „érzékeny” és a „túlérzékeny” szavak közötti kapcsolat a felelős azért, hogy a „allergiás bőrt” és az „érzékeny bőrt” még ma is összekeverik.

Probiotikumok külsőleg

Kutatócsoportok kimutatták, hogy félig aktív vagy elpusztult probiotikumokat tartalmazó készítmények megtartottak az élő változatéhoz hasonló aktivitásokat. Ezek a félig aktív vagy elpusztult probiotikumok érdekesek lehetnek a bőr szépségét és egészségét célzó, külsőleg használatos alkalmazások esetében. Bizonyos baktérium kivonatok a bőrön és a nyálkahártyán alkalmazva antibakteriális hatást mutatnak. Egy schneedorfi kutató csapat kiemelte, hogy a kefír kivonatokban található baktériumtörzs-társulásoknak (tejsavbaktériumok és élesztő keveréke) is ilyen hatása van. A bőrön természetes állapotában különféle mikroorganizmusok találhatók. Ideális esetben a jótékony egészségügyi hatású - úgynevezett együtt élő – mikroorganizmusok vannak túlsúlyban a szintén előforduló káros baktériumokhoz képest. Ha e rendszer egyensúlya felborul, a bőr kinézete és egészsége kárt szenved. Ezek a rendellenességek például túlzásba vitt higiénia hatására is megjelenhetnek. Mivel a bőrirritációk gyors enyhítése kozmetikai szempontból igen fontos, ezek a mikroorganizmusok a testápolók, krémek és gyógyászati kenőcsök figyelemreméltó potenciális összetevői lehetnek.

A bőr önszabályozásának, szerkezetének javítása

Egy, a közelmúltban készült tanulmány kimutatta, hogy a bőr reaktivitás esetén eredményesen alkalmazható egy új, baktérium kivonatot tartalmazó vizes oldat. Hatvanhat női önkéntes résztvevőnek véletlenszerűen 10%-os baktérium kivonatot tartalmazó krémet vagy placebo-krémet adtak. Az önkéntes résztvevők két hónapon keresztül naponta kétszer alkalmazták a krémet az arcon, a karon és a lábon. A bőr érzékenységét csípési próbával (tejsavval) értékelték. Az eredmények azt mutatták, hogy a baktériumokat tartalmazó krémet használó résztvevőknél a kezelés végére (57. nap) nagymértékben csökkent a bőr érzékenysége. A kezelés hatására továbbá a placebót alkalmazó résztvevőkéhez képest erősödött a bőr ellenállása a fizikai és kémiai behatásokkal szemben. A klinikai értékelés és az önértékelés azt mutatta, hogy a 10%-os baktérium kivonatot tartalmazó krémet használó önkénteseknél a bőr szárazsága 29 nap után nagymértékben csökkent. A külsőleges alkalmazás elősegítette az atópiás dermatitiszben szenvedő betegek bőrére jellemző jelek és jellegzetességek (bőrpír, bőrviszketés) megszűnését. E tanulmányok eredményei azt bizonyítják, hogy a specifikus baktériumsejt készítmény vagy kivonat jótékony hatással van a reaktív bőrre.

 

 

A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont