Hirdetés

Cseresznye

2011-06-29 12:48:00

A cseresznye előnyös tulajdonságai, szépsége és  ízletessége miatt már az ókorban is az istenek ételének tartották. 

Olyan  gyakran ehető, amilyen gyakran csak kívánjuk. Idényben 1-2 kg is  fogyasztható belőle.

A cseresznye kúraszerűen is  alkalmazható, magas fehérje- és szénhidráttartalma miatt önálló  étkezésre is ajánlott több héten át, más tápanyagok mellőzésével.  Ilyenkor több fajtája is fogyasztható, de csak érett
állapotban. Ez a  regenerációs kúra újjászületést jelent!

A mai cseresznye őse az aprószemű madárcseresznye, a Közel-Keleten már időtlen idők óta terem. A Kárpát medencében már a honfoglalás előtt őshonos volt, nemesített fajtája a török hódoltság idején jelent meg.

Az ókorban a görög orvosok az epilepsziára cseresznyét javasoltak, de alkalmazták vese-, epekövek kihajtására is. Ismerték gyógyító hatását a bőrgyógyászati betegségeknél is.

A cseresznye a frissesség, a  tavasz, az ifjúság. Minden része gyógyszer, a szó szoros értelmében: a  húsa, a magja, a szára egyaránt.

Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne. Magas a folsav-, pantoténsav-, niacin-, biotin- és riboflavin-tartalma. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamin tartalma.
Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.

Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elmulasztását is megfigyelték.
Színes karotinoidjai,  antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennél fogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat.

Tisztító hatását a vérre, a húgy-, ivar- és emésztőszervekre fejti ki. A köszvényes ízületi gyulladások, és a cukorbetegség gyógyításában nélkülözhetetlen. Magas savtartalma miatt a kövek oldását segíti.

A szénanátha legjobb orvossága. Igen magas a vastartalma, vérszegénység  esetén nagyon hasznos.

A cseresznye szárából főzött tea igen ízletes, szép, aranysárga  színű.
Gyomor- és tüdőbajok esetén igen hasznos, de minden esetben  veszély  nélkül iható, kellemes tea.

Mint minden gyümölcsöt, a cseresznyét is csak magában szabad enni,  magas cukortartalma és savtartalma miatt. Fehérjékkel, keményítőtartalmú  ételekkel összeerjed.
Soha ne együnk cseresznyét étkezés után, csak előtte vagy helyette!  Így nem savasít, hanem, mint a citrom is, lúgosítja a szervezetet, segít  a sav-bázis egyensúlyának megteremtésében és helyreállításában.
Makacs székrekedésnél is jótékony hatású.