Hirdetés

Petrezselyem

A petrezselyem zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem. Eredetileg Dél-Európában, Szardínia szigetén, a Földközi-tenger vidékén honos, azonban mára az egész világon elterjedt.

A gyökérpetrezselymet helytelenül nevezik fehérrépának vagy egyszerűen gyökérnek is.

Manapság Európa-szerte elsősorban fűszernövényként kedveljük. A petrezselyem a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik, az ízesítőképessége kiemelkedő.

A gyökérpetrezselyem zöld levelei is felhasználhatók ételízesítésre. A metélőpetrezselyem gyökere jelentéktelen, lombját szinte egész évben fejleszti a növény folyamatos szedés mellett. Megmosva és összevágva alufóliában vagy fagyasztózacskóban egész évben ízesítheti ételeinket. A levélzetet lehet szárítani is, az összemorzsolt leveleket jól záródó üvegben tartani, ízlés dolga, a fagyasztottnak intenzívebb az ízhatása.

A gyökérzet szempontjából téli tárolásra inkább a kései fajták alkalmasak, igazi pincében jól eláll.

Felhasználása:

  • Gyökere levesek elmaradhatatlan hozzávalója
  • Levelének felhasználása rendkívül sokrétű, leves, saláta, húsételek, főzelékek, töltelékek, stb. ízesítője
  • Fitodizájn eszköze
  • Köreteknél a petrezselymes újburgonya és a petrezselymes rizs alapja
  • Ha a zöldet a főzés végén adjuk az ételhez intenzívebb ízhatást érhetünk el és emellett ízanyagai és vitamintartalma is megmarad.
  • A levelek tompítják az étkezés után kialakuló szájszagot (ezt a hatását nagyon rég óta ismerik).

Egészséges életmód szempontjából itt olvashat a petrezselyemről.