Hirdetés

Borókabogyó

Aromás, kissé csípős ízű bogyók - a borókafa vagy -cserje termései. Naná, hogy már az ókori Egyiptomban is...

 

 

A borókabogyó nem tartozik a leggyakrabban használt fűszereink közé, talán azért is, mert elsősorban vadhúsok ízesítésére ajánlják, ami egy átlag család asztalára szintén ritkán kerül. A gin legfontosabb ízesítője.

A bogyóból desztillálják a borókaolajat, ami fűszer- és likőreszenciák alapanyaga. Ez az, amit már az ókori Egyiptomban használtak a balzsamozó szerekben, illetve gyógyításra is. Vizelet- és szélhajtó hatású, étvágyfokozó, reumatikus panaszokra, köszvényre, hólyaggyulladásra is jó. A bogyóból készült lekvárt epe-, és veseműködést serkentő szerként, illetve légúti megbetegedések kezelésére fogyasztják.

 

Mint fűszert, bátrabban alkalmazhatjuk - tehát nemcsak vadakhoz - mártásokba, főzelékekbe, salátákba.