Hirdetés

Eritrit

Az eritrit vagy eritritol egy természetes úton képződő cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Cukor erjesztésével állítják elő. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de szinte nem tartalmaz kalóriát.

Az bevitt eritritol nagy része gyorsan felszívódik a vékonybélben, csupán nagyobb bevitel esetén juthat minimális mennyiség a vastagbélbe, így nincs hashajtó hatása. A felszívódott mennyiségnek több mint 90%-a vizelettel együtt változatlan formában távozik a szervezetből 24 órán belül.

A cukorbetegek is fogyaszthatják, mert nincs hatással az inzulintermelésre. 30%-kal kevésbé édes, mint a közönséges cukor, íze hűs, nincs utóíze. A candida diétába is beilleszthető, mivel a legerősebb gombaszaporodást gátlóhatása van a cukoralkoholok közül.

A legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.

Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is (olykor 0-val jellemzik).

Nem okoz fogszuvasodást, sőt nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit.

Az eritriol növeli az élelmiszerek eltarthatóságát.


Nemzetközi jelölése: E-968

A paleoilt étrendben elfogadott cukorpótló.